Stadsgids Alkmaar
Stadswandelingen, Stadtführungen, Citytours

Themawandelingen


Woon je net in Alkmaar en ben je benieuwd naar alles wat de stad te bieden heeft? Of woon je juist al heel lang hier en ben je meer nieuwsgierig naar de verborgen plekjes en verhalen in de stad? Of misschien ben je al eens mee geweest op een reguliere stadswandeling en wil je eens mee op een speciale themawandeling?

Naast de normale stadswandeling waarbij ik je van alles wat laat zien van Alkmaar, zijn onderstaande themawandelingen ook te boeken. De kosten zijn hetzelfde als bij een normale stadswandeling, de prijzen en de mogelijkheid om direct te boeken vind je  hier

 • Alkmaar met andere ogen:
  Een wandeling speciaal voor mensen die al lang in Alkmaar wonen en redelijk bekend zijn met de geschiedenis. Dit deel komt dus minder aan bod, ik laat hierbij meer de zaken zien waar je waarschijnlijk al heel lang aan voorbij bent gelopen zonder het daadwerkelijk te zien. Het verhaal van het Huis met de Kogel kent iedereen, maar weet je ook waarom het op deze aparte manier gebouwd is? Wat het luikje onderin het pand voor functie had? En heb je enig idee waar de man woonde die de wereld koffie leerde drinken? Wie de politiecommissaris was die bedelende Huzaren gratis eten en een treinkaartje gaf? Tijdens deze tour laat ik je met andere ogen kijken naar je eigen stad!

 • Donker en duister Alkmaar:
  Alkmaar en de dood, het klinkt luguber, maar toch is deze wandeling dat allerminst. Er zijn ook 'luchtige' verhalen over te vinden. Weet jij bijvoorbeeld dat het oudste graf van de stad midden in het centrum te vinden is? Of wie degene is wiens koperen kistplaatje gevonden werd bij een oud-ijzer handelaar... Bomaanslagen, moorden, executies,
  galgenvelden, het komt allemaal aan bod bij deze themawandeling!

 • Vrouwen van Alkmaar:
  De geschiedenis in zijn algemeenheid wordt gedomineerd door mannen. Over mannen zijn ook tijdens de stadswandelingen genoeg verhalen te vertellen, maar uiteraard zijn er ook meer dan genoeg verhalen te vinden over de vrouwen van Alkmaar! Er zijn stoere, dappere, mooie, slimme, grappige en criminele vrouwen geweest die de stad hebben gemaakt tot wat het nu is. Tijdens deze themawandeling vertel ik je alles over hen! (startpunt Waagplein)

 • Hofjeswandeling:
  Deze mag natuurlijk niet ontbreken als themawandeling. Ooit telde Alkmaar 16 hofjes en een aantal is nog altijd bekend. Het Wildemanshofje en het Hofje van Splinter kent iedereen wel, maar weet je ook waar het Huis van Zessen te vinden is, of waar Cornelis van Eyck een hofje heeft opgericht? En ken je ook de geweldige verhalen die hierbij horen? Is het antwoord op deze vragen nee, ga dan zeker eens mee op een stadswandeling langs de hofjes. Ook al kunnen we momenteel niet naar binnen, er is genoeg over te vertellen!

 • Het ontzet van Alkmaar:
  Bij Alkmaar begint de victorie, deze zin kennen we allemaal. Bij deze themawandeling neem ik je mee langs het verhaal van het beleg en het ontzet van de stad. We lopen langs verschillende plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de belegering van de Spanjaarden. Langs dappere mensen die hun leefden waagden en langs leuke verhalen. Want het was niet alleen maar kommer en kwel, er zijn ook echt wel grappige verhalen te vertellen over dit deel van de 80-jarige oorlog. Aan het einde van deze stadswandeling zal je begrijpen waarom in Alkmaar nog altijd op 8 oktober groot feest gevierd wordt. (Startpunt Bergerbrug)

 • Alkmaar voor nieuwe inwoners:
  Woon je nog maar kort in de stad of ga je binnenkort verhuizen? Boek dan eens deze themawandeling. Ik vertel je meer over de geschiedenis, maar laat je ook de leuke plekken van de stad zien. De plekken waar iedere inwoner van weet, maar die je misschien als nieuwe bewoner nog niet hebt ontdekt.

 • Kaasmarkt:
  Meer informatie over deze wandeling vind je hier: kaasmarkt

 • Staat het thema waar je interesse in hebt er niet tussen? Neem dan eens contact op om te kijken naar de mogelijkheden.